The Crone och hennes besvärjelse 

Du kanske har hört talas om engelskans “the Crone” och undrat vad det innebär? Det beskriver en distinkt fas i livet som skiljer sig från ”the Maiden” (Jungfrun) och ”the Mother” (Modern). På svenska kallar vi ”the Crone” för ”Haggan”. Ordet hagga kan för många ha negativa associationer, men för länge sedan var haggorna samhällets visdomsbärare, ledare, barnmorskor och läkekunniga. De högaktades för sin visdom och kunskap. Engelskans ”the Crone” har samma etymologiska rötter som ord som krona och krönt. En upphöjd kvinna helt enkelt. Det var så samhället såg på kvinnor som uppnått klimakteriet i den förpatriarkaliska tiden.

Idag verkar klimakteriet mest handla om hormonella förändringar som man bör anpassa sig till eller medicinera bort. Kvinnor har länge saknat rätt information om de hormonella förändringar som sker under klimakteriet, och det är fantastiskt att fler valmöjligheter nu lyfts. Men övergångsåldern handlar inte bara om fysiologiska förändringar. Denna period i en kvinnas liv har också en djup och betydelsefull psykologisk och spirituell innebörd.

Det är när du övergår till den kloka kvinnans ålder i samband med klimakteriet som du slutligen kan stå i din fulla kraft. The Crone, haggan, representerar slutet på östrogenets inverkan. Hon står utanför hjulet – det hjul som drivs av sex och reproduktion - för reproduktionens makt över våra val och beslut är stor. Haggans visdom är den insikt vi uppnår när den makten över oss upphör.

En Haggbesvärjelse:

Jag släpper Jungfrun i mig. Jag släpper behovet att bli omtyckt och behaga.
Jag släpper Modern i mig. Jag släpper kravet att ta ansvar för och ta hand om andra.
Jag passerar ut ur cyklikalitetens ekorrhjul och intar min plats bland kloka kvinnor.
Jag ger mig själv fullständig autonomi, självbestämmande. Jag tillhör inte någon.
Jag ger mig själv tillstånd att delge min visdom.
Jag är min egen auktoritet och väljer fritt när jag vill behaga, ta hand om andra och gå min egen väg.
Jag släpper behovet att bli omtyckt och behaga, och njuter av livets goda på mina egna villkor.

Skrivet av Kristina Turner @sacredbirthkeepersweden
Foto: 
@jannicahoney

 

 

Föregående
Föregående

Te för Haggor

Nästa
Nästa

Kvinnans oacceptabla natur